Mavi Marmara gemisi ile Gazze’ye insani yardım götürenlere İsrail askerlerince yapılan saldırıda yaralananların da tazminat almasının yolu açıldı. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin yaralananların tazminat taleplerini reddeden kararını bozdu.
Gazze’ye gitmek için 28 Mayıs 2010 günü “Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” kampanyası kapsamında Antalya Limanı’ndan hareket eden “Mavi Marmara” adlı yolcu gemisine, İsrail güçleri tarafından Akdeniz’in uluslararası sularında yapılan müdahale sonrasında 10 kişi hayatını kaybederken bir çok kişide saldırı sonucu yaralanmıştı.
İsrail güçlerinin yaptığı saldırı sonrasında hayatlarını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödenirken, saldırıda yaralananlar da tazminat talebi ile dava açtılar.
Yaralılar tarafından açılan mahkemelerde yerel mahkemeler yaşanan olayın Türkiye sınırlarında ve karasularında gerçekleşmediği için başka bir devleti yargılama yetkilerinin bulunmadığını gerekçe göstererek davaları reddetti.
Temyiz üzerine ise dosyalar Yargıtay 4. Hukuk Dairesine geldi. Daire, yerel mahkemelerin bu yönde verdiği kararları bozdu.
Karar
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi İsrail ile Türkiye Cumhuriyeti arasında tazminata ilişkin usul anlaşmasının 20 Ağustos 2016 tarihinde kabul edildiği ve 9 Eylül 2016 günü de onaylanan anlaşmanın yürürlüğe girdiği belirtildi.
Usul anlaşmasında iki ülke arasında tazminat davalarının derdest davalarında da uygulanacağının belirtildiği, İsrail hükümeti adına hareket eden İsrail güvenlik güçlerinin cezai hüküm gerektirecek uygulamalarından İsrail hükümetinin sorumluluğunda olduğunun ve bunun ikili anlaşma kapsamında tazminat davası açılması durumunda hukuki sorumluluğu üstlenmelerinin mecburiyetini atılan imzalarla kabullenilmiştir.
Yerel mahkemelerin İsrail devleti hakkında bu ülke aleyhine açılan tazminat davalarının kapsamına Türkiye Cumhuriyeti Maliye Hazinesinin davaya dahil edilmesi durumunda iki ülke arasında yapılan anlaşma maddelerine göre değerlendirerek buna göre oluşacak sonuca göre mahkemelerin karar vermesi gerektiği kaydedildi.