İstanbul’un yanı başındaki saatli bomba

Yangın konusunda Türkiye’nin en bilinen uzmanlarından biri olan Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, yangına karşı gerekli olan önlemleri almadan çalışmalarına devam eden fabrikaları incelemeye başladı.

Prof. Dr. Kılıç, Türkiye’deki fabrikaların yüzde 98’inin deprem bölgesinde bulunduğunu, beklenen deprem nedeniyle çıkacak fabrika yangınlarının deprem kadar risk oluşturduğunu ifade etti.

Türkiye’de yıllık ortalama olarak 400 büyük fabrika yangını görüldüğünü vurgulayan Kılıç, bu yangınların 160’ının tanesinin İstanbul’da görüldüğünü belirtti. Büyük maddi zararın yanı sıra, can kayıplarının yaşanmasına neden olan fabrika yangınlarında, yılda ortalama olarak 25 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 60 kişinin ise yaralandığı belirtiliyor.

Fabrika yangınları, başta tekstil, plastik, gıda, metal, boya ve petrokimya tesislerinde görülürken, yangın nedenleri arasında genellikle elektrik tesisatındaki sorunlar, gaz sızması, malzeme ya da donanımın aşırı ısınması, uygun olarak depolanmayan yanıcı gaz ve sıvılar, onarım sırasında kurallara uyulmaması ve bakımların ihmal edilmesi olarak sıralanıyor.
Deprem ve yangın ilişkisine de değinen Prof. Dr. Kılıç, depremin ardından ortaya çıkabilecek yangınların etkisinin en az deprem kadar yıkıcı olduğunu vurguladı. Kılıç, özellikle gelişmiş ülkelerde görülen depremlerde zararın büyük olmasının esas nedeninin deprem sonrasında ortaya çıkan yangınlar olduğunu vurguladı.

Deprem anında sızan gazlar nedeniyle patlamaların yaşandığını, depo ve boru hatlarında kırılmalar görüldüğünü, doğal gaz tesisatları, ocak, mum, şömine gibi açık alevlerin yanı sıra elektrik tesisatında meydana gelen kısa devre ve su ısıtıcısı gibi cihazların devrilmesi gibi durumların, yangına neden olarak depremin zarar vermediği binaları yok edecek güce sahip olduğunu hatırlattı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.