Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde aylardır devam eden protestoların gölgesinde yapılan yerel seçimde demokrasi savunucuları, Pekin yanlılarına karşı üstünlük sağladı ve belediye meclis üyeliği sandalyelerinin çoğunu kazandı.
Demokrasi savunucuları, 7 milyon 400 bin kişinin yaşadığı kentte, 18 seçim bölgesinde 452 belediye meclisi üyesini belirlemek amacıyla yapılan yerel seçimden zaferle ayrıldı ve gelecek yıl yapılacak genel seçim öncesinde elini oldukça kuvvetlendirdi.
Katılım oranının yüzde 71,2 olduğu, 4 milyon 130 bin kayıtlı seçmenden 2 milyon 940 bininin oy kullandığı seçimde demokrasi yanlıları, belediye meclislerindeki sandalye sayısı bakımından Çin yanlılarının lehine olan tabloyu tersine çevirdi.
Hong Kong Kayıt ve Seçim Ofisinin kesinleşen verilerine göre, demokrasi yanlılarının 18 seçim bölgesinin 17’sinde zafer elde ettiği ortaya çıktı. Çin’e karşı olan demokrasi yanlıları, toplam 452 sandalye için yarışılan yerel seçimde yüzde 76,1 oy oranıyla 344 sandalye kazandı. Pekin yanlıları ise yüzde 12,8 oy oranıyla yalnızca 58 sandalye alabildi. Yerel seçimde bağımsız adaylar ise yüzde 9,1 oy oranıyla 41 sandalye elde etti. Oyların yüzde 2’sine karşılık gelen 9 sandalye içinse sayım işlemi devam ediyor.
Otonom bölgenin en büyük Pekin yanlısı olan İyileştirme ve İlerleme için Demokratik İttifak Partisi, yerel seçimde büyük bir mağlubiyet aldı, 179 adayından sadece 21’ini belediye meclislerine sokabildi.
Bölgenin tek “tam demokratik” seçimine halk rekor bir katılım gösterdi. Çin’e iade yasa tasarısına karşı başlayan ve haziran ayından beri şiddetini giderek artıran protestoların halk tarafından sandıkta destek bulduğu görüldü.