“Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu”nun öncülüğünde, Türkiye’deki gayrimenkul sektöründe çalışan kadınlarla ilgili yapılan “Maskülen Sektörde Kadın Olmak” araştırmasının sonuçları açıklandı. Urban Land Institute (ULI) tarafından destek verilen araştırmaya göre gayrimenkul sektöründe çalışanların yüzde 29’unu kadınlar oluşturuyor.
436 sektör çalışanı kadın ile online anket yöntemiyle gerçekleştirilen kapsamlı araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’deki gayrimenkul sektöründe çalışanların yüzde 29’unu kadınlar oluşturuyor. Gayrimenkul sektöründe çalışan kadınların yüzde 43’lük dilimi inşaat, yatırımcı, geliştirici firmalarda görev alırken, mimar ve mühendis olarak çalışan kadın oranı yüzde 12 . Kapsamlı rapor aynı zamanda Türkiye Araştırmacılar Derneği tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen ve araştırma dünyasının Oscar’ı kabul edilen Baykuş Ödülleri’nde, ‘Eşitlikçi Baykuş’ kategorisinde Altın Ödüle de layık görüldü.
GKL Başkanı Neşecan Çekici, hedeflerinin gayrimenkul sektöründe kariyer yapan tüm kadınların çalışma hayatlarındaki sorunlarını ve ihtiyaçlarını belirlemek, somut ve uygulanabilir çözüm önerileri geliştirmek olduğunu belirterek, araştırmanın önemi hakkında şunları söyledi: “Sektörümüzde kadın istihdamını, kadın yönetici sayısını ve etkinliğini artırmak en büyük motivasyonumuz. Birkaç yılda elde ettiğimiz güzel sonuçlar ve katılımcılardan aldığımız enerji, bizi kadınların sektördeki yarınları için çok daha güçlü bir biçimde umutlandırdı. Bu süreçte bize ışık olacak olan bilgilere ulaşmak için araştırma yöntemlerini kullanmamız gerektiğini çok net biliyorduk. Bu amaçla araştırma çalışmalarımızı Araştırma ve Bilgi Yönetimi Proje Grubu liderliğinde, konunun uzmanları kişi ve kurumlarla gerçekleştiriyoruz” dedi.
Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu’nun öncülüğünde gerçekleştirilen araştırmada sektördeki kadın çalışanların yaş ortalaması 36 olarak tespit edildi. Anket sonuçlarına göre sektördeki kadınların yüzde 56’sı evli ve çalışan kadınların yüzde 74’ü bir çocuk annesi. Kadınların yüzde 84’ü lisans veya lisansüstü eğitime sahip. Araştırmanın alan bazındaki sonuçlarına göre, kadınların yüzde 22’si satış ve pazarlama departmanında çalışırken; proje geliştirme ve uygulama departmanlarında çalışanların oranı ise yüzde 29 olarak tespit edildi. Üst yönetimde çalışan kadın oranı yüzde 15 olurken, ankete katılan kadınların yüzde 53’ü 6 yıldan uzun süredir gayrimenkul sektöründe görev yaptıklarını söylediler. Sonuçlara göre sektördeki kadınların yüzde 10.1’i, 1 yıldan az süredir, yüzde 13.8’i 1-2 yıldır, yüzde 22.9’u 2-5 yıl arası, yüzde 26.8’i 6-10 yıl arası, yüzde 21.6’sı 11-20 yıl arası ve yüzde 4.8’i 21 yıldan fazla süredir çalışıyor. Sektörde çalışan kadınlar arasında yönetim kurulu üyesi, genel müdür veya CEO olanların oranı yüzde 4.4, müdür, müdür yardımcısı, yönetici, ekip lideri yüzde 33.7 olarak tespit edilirken, uzman-uzman yardımcısı oranı yüzde 20.2 olarak anlaşıldı.