Amsterdam’ın tarihinde ilk kadın belediye başkanı olan Halsema, yerel AT5 kanalında katıldığı bir programda son dönemlerde camilerde eşcinseller ve kadın karşıtı görüşlerin artması üzerine bu konuda duyduğu rahatsızlığı dile getirdi
Canlı yayında “ Özellikle camide görevli imamların eşcinselliğin büyük bir günah olduğunu savunarak aynı zamanda kadınları aşağılayan ve onları adeta ikinci sınıf insan gösteren vaazlar verilmesi üzerine gelen şikayetler üzerine bu tarz vaazlar verilen camilerin kapatılabileceğini vurguladı.
Halsema “ Biz şehir olarak, ülke olarak kökten dinciliğe tamamen karşıyız. Kimse kendi fikrini başkasına dayatarak kabul ettiremez, böyle bir tutum takınıldığında müdahale edilmezse hukuk devleti olarak vatandaşını koruyamazsın. Şehrimizde bir kaç camide devamlı olarak anti-demokratik vaazlar veren bir kaç camiyi yakından takip ediyoruz. Bu tutumlarına devam ederlerse onlara gereken müdahalelerde bulunacağız” dedi.
Amsterdam Belediye Başkanı Halsema, Selefileri işaret ederek kadın haklarına saygı duymayan, eşcinseller için ağır ithamlarda bulunan kişilerle masaya oturmayacaklarını, bu tarz vaazların devam ettiği camilerin kapatılması konusunda ayrıca sağ görüşlü partilerin kendilerini desteklediğini ifade ederken muhalefetteki İşçi Partisi ise açıklamalarından dolayı Halsema’ya tepkilerini anında gösterdiler. İşçi Partisi Amsterdam İl Başkanı yaptığı açıklamada “ Belediyenin cami kapatmasının yasal bir dayanağı olmadığını, ama bu camilerde bu tarz vaaz veren imamların yargılanabileceğini belirtti.
Hollanda medyasında bazı gazetelerin özel haberlerinde “Selefilerin” kontrolü altındaki bazı camilerde özellikle çocuklara zina edenlerin, kafirlerin ve eşcinsellerin öldürülmesi gerektiği şekilden vaazlar verildiğinin yazılması üzerine hükümet ortağı partiler arasında durumun endişe verici boyutta olduğu ifade edildi.