İtalya’nın ünlü Venedik şehrinde 1966’dan bu yana görülen en büyük su baskını yaşandı. Afet sonrası hükümet, Venedik’in de içinde yer aldığı Veneto bölgesinde acil durum ilan etti. Venedik şehrine ve halkına yardım için ilk aşamada 20 milyon euroluk bir fon ayrıldı.
Lagün üzerine kurulu olan ve kanallarla çevrilen Venedik’in yüzde 80’i, gelgitler, fırtına ve yağışların etkisiyle deniz seviyesinin 187 santimetre yükselmesinden etkilenmişti.
Kentte deniz seviyesinin bir ara 113 santimetre yükseldiği belitildi.
Venedik yönetimi, suların yeniden yükseleceğini ve 145 santimetreye ulaşacağını duyurdu.
Bakanlar Kurulu, günlerden beri tarihi yapıların, evlerin ve iş yerlerinin deniz suyuyla dolması, büyük hasara neden olan su baskınlarının yaşanması üzerine Venedik’e yardım için özel gündemle toplandı. Toplantıda, Veneto bölgesinde hasara uğrayan yerler için acil durum ilan edilmesine karar verildi.
Başbakan Giuseppe Conte Venedik’e giderek hasarı yerinde inceledi ve acil durum kararı verildi. Geceyi kentte geçiren Başbakan Conte, Venedik’i vuran felaketin İtalya’nın kalbine vurulan bir darbe olarak nitelendirerek, kenti bu kadar hasarlı, sanat mirasını bu kadar tehlike altında, ticari işletmelerini dizleri üstünde görmenin acı verici olduğunu ifade etti.
Conte, afetten zarar görenlere ilk aşamada 5 bin euroya, ticari işletmelere de 20 bin euroya kadar tazminat verileceğini, daha fazla yardıma gerek duyanların ise teknik incelemelerin sonucunda belirleneceğini açıkladı.
Yaşanan su baskınında Venedik’e bağlı Pellestrina adasında iki kişi ölmüş, evleri, iş yerlerini ve otelleri su basmıştı. Kentte elektrik ve telefon şebekesinde kesintiler yaşanmış, okullar tatil edilmişti. Turistler ve evlerinde mahsur kalanlar itfaiye ve sahil güvenlik güçlerince kurtarılmıştı.
Venedik’in en önemli tarihi ve dini yapılarından biri olan San Marco Bazilikası da sel sularından zarar görmüştü.