İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Covid-19 tedbirleri kapsamında yapılması planlanan denetimler hakkında 81 il valiliğine genelge gönderdi. Valiliklere gönderilen genelgede, son günlerde yeni vaka sayısını artması göz önünde bulundurulduğu ve mevcut tedbirlere uyulmasının öneminin bir kez daha ortaya çıktığı ifade edildi.
Türkiye genelinde salgınla mücadelede etkin bir mücadele sağlanması için yapılacak denetimlere valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve personeli, muhtarlar, meslek odaları, genel kolluk birimleri ve özel kolluk görevlilerinin katılımıyla oluşturulan ekipler tarafından ‘sağlık için hepimiz için’ sloganı ile yaşamın tüm alanlarını kapsayacak şekilde genel denetimler gerçekleştirilecek.
Yapılacak olan denetimlerde, şehir içi ve şehir dışı toplu ulaşımı gerçekleştiren ulaşım araçları, vatandaşların yoğun olarak bulunduğu bölgeler ve vatandaşın ilgi gösterdiği lokanta, kafe, restoranlar gibi yeme-içme ve eğlence yerleri olmak üzere, konaklama tesisleri, alışveriş merkezleri, pazar yerleri, sosyete pazarları, kahvehane, kıraathane, çay bahçesi, düğün ve nikâh yapılan yerler, berber/kuaför/güzellik merkezleri, internet salonları ve elektronik oyun yerleri, otogarlar, ticari taksiler, taksi durakları, park ve piknik alanları, lunapark ve tematik parklar ile bilumum yaşam alanlarını kapsayacak şekilde planlanacak.
Yapılacak tüm denetimlerde vatandaşların fiziki mesafe kurallarına riayet etmeleri, maske kullanımın önemi ve hijyen konularına ağırlık verileceği ve bu kurallara uyulup uyulmadığı hakkında dikkat çekilecek ve vatandaşı bilinçlendirmeye yönelik faaliyetlere ağırlık verilecek.